Bezienswaardigheden & aktiviteiten in de omgeving

Bezienswaardigheden

  • Norbertijnenabdij Tongerlo: rond 1130 schonk Giselbertus van Castelre een deel van zijn land in Tongerlo aan de Norbertijnen van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen met de bedoeling er een abdij op te richten. Tot op heden leven, bidden en werken hier volgelingen van Sint-Norbertus. De abdij is één van de mooiste en grootste abdijen van de streek en herbergt de bekende replica van ‘Het Laatste Avondmaal’ .
  • Art Center Hugo Voeten Herentals: kunst in een uniek gebouw. In een oude graanfabriek aan de oever van het Kempisch Kanaal bevindt zich een kunst- en tentoonstellingsruimte van negen niveau’s. De benedenverdieping is ingericht als tentoonstellingsruimte. Op elke eerste zondag van de maand kan je het kunstcentrum bezoeken zonder reservatie.
  • Buulmolen: de allereerste vermelding van de Buulmolen dateert al van 1362. In de nacht van 11 juli 1744 brandde de molen af maar hij werd in het najaar en de winter weer opgebouwd. In 1938 moest de molen plaatsruimen voor de aanleg van het Albertkanaal. Helemaal gedemonteerd werd hij overgebracht naar het Antwerpse Noordkasteel waar hij bleef staan. Uiteindelijk werd hij terug afgebroken en aan zijn lot overgelaten. In 1994 was de stad Antwerpen bereid om de molen terug te geven. Na renovatie kreeg de Buulmolen in 2003 weer zijn plaats in Olen. Elke laatste zondag van de maand kan je de molen bezichtigen ( van oktober tot en met maart : 13.00 – 17.00 uur en van april tot en met september : 13.00 – 18.00 uur ). De molenaar is tijdens deze momenten steeds aanwezig en hij kan je veel vertellen over de werking en de geschiedenis van de molen. Het bezoek is gratis.
  • Toeristentoren Herentals: de toeristentoren is een houten uitkijktoren waar men in alle windrichtingen tot zelfs 31,655 km ver kan kijken. Zelfs Bobbejaanland ( pretpark) is van hieruit te zien en steekt mooi boven het landschap uit. Om tot hier te geraken maak je een kleine wandeling door de bossen. De toren is omringd door bos en de ingang van de toren is via de cafetaria.
  • Kunstproject Glamuur: onder impuls van het kunstenaarstrio Kris De Pillecyn, Danny Smolders en Cois Veldeman werkten in de zomer van 2013 groot en klein enthousiast mee aan de Glamuur, de artistieke beschildering van een deel van de gekende grijze ‘stichel’ van Umicore. Iedereen mocht een ontwerp indienen gebaseerd op thema’s zoals 100 jaar St. Jozef Olen of ’t fabriek. De eerste muurpanelen werden beschilderd door de kinderen van de vrije basisschool Toermalijn en de Olense kinderclub. Tijdens twee verfweekends in de zomer gingen de volwassenen aan de slag. De fabrieksmuur groeide uit tot een echte ‘Wall Of Art’. Olen is met dit project meteen ook een extra toeristische trekpleister rijker. Glamuur ligt langs het fietsknooppunt van de provincie Antwerpen langs het kanaal Bocholt-Herentals.
  • Pottenfontein: de fontein op het dorpsplein bestaat uit drie koperen potten die ontworpen en vervaardigd werden door het personeel van Union Minière ( tegenwoordig Umicore ) . Ze symboliseren de bezoeken van Keizer Karel aan Olen zoals verteld in de ‘ Legende van de Pot’ . Deze fontein is wellicht het meest bekende product van de gemeente Olen en zorgt ervoor dat Olen tot ver buiten de landsgrenzen bekend is.

Wat te doen: